Pas på dit tøj

Vi gør i Karisma alt, for at give dig de bedste kvaliteter. For at sikre, at tøjet fortsætter med at præstere bedst muligt, er det afgørende, at du passer bedst muligt på det og behandler det korrekt. Så vil tøjet nemlig også være der og passe på dig, og miljøet i længere tid. Nedenfor får du et par tips, der kan hjælpe til at forlænge tøjets levetid. 

MATERIALEGUIDE

5 klassiske materialer – og hvordan du behandler dem. 

For at sikre den længste levetid på dit tøj, er det vigtigt, at du er opmærksom på de klassiske materialer, som eventuelt har specifikke behov. Hvis du har tøj i naturmaterialer, såsom silke og uld, anbefales det at benytte vaskemidler, der er beregnet til disse typer materialer.

OBS! Ved naturmaterialer kan indfarvning ikke foregå på samme måde – og blive lige så effektivt –  som kunstige materialer. Der kan ske en naturlig afmatning af farvernes intensitet, efter du har brugt det og efter vask. Det vil sige, at du kan forlænge levetiden væsentligt ved, at bruge skånsomme vaskemidler, og lave temperaturer. Husk, at viskose skal behandles som et naturmateriale.

BOMULD

I forbindelse med vask tåler bomuld, som udgangspunkt høje temperaturer, dog gælder det kun, hvis tøjet er hvidt. Hvis et materiale i bomuld er farvet, så afhænger den ideelle temperatur til vask nemlig ikke af bomuldsfibrene, men af farven. Vask også altid med lignende farver, da bomuld har en tendens til at optage farve mere end andre kvaliteter. Derudover kan bomuld skrumpe ved at blive vasket ved for høj temperatur eller tørretumbling, så vær opmærksom på vaskeanvisningerne i dit tøj. 

ULD

Uld er rigtig godt til at isolere, fordi det laver en barriere mellem varme og kulde. Ud over at Uld er meget åndbart, og så er uld i en vis udstrækning også vandafvisende. Frakker og andet overtøj lavet af uld, kan du faktisk ryste det meste vand af efter en tur i regnen, hvis vandet ikke har fået lov til at sidde for længe.

Bonusinfo: Tøj lavet af uld, der ikke sidder direkte på kroppen, skal ikke vaskes, men luftes – medmindre du har spildt på den. Din striktrøje skal luftes minimum i lige så lang tid, som du har haft den på, for at blive ordentlig ren.
Ellers se venligst vaskemærket i dit tøj for mere information. 

VISKOSE

En stor fordel ved viskosen er, at du kan ånde i materialet, fordi det suger vand og damp rigtig godt – og så tørrer det hurtigt. 
Viskose taber 50% af sin styrke i våd tilstand, og det må derfor ikke lægges i blød. Du skal også være ekstra forsigtig med at trække og vride i det. Derudover har viskose ikke godt af,at blive vasket ved for høje temperaturer. Følg derfor altid vaskeanvisningerne i tøjet.

Viskose kan krympe nogle centimeter ved vask, så du kan med fordel købe en størrelse med god plads. De fleste centimeter kommer dog igen, når du stryger viskosestyles eller tager det i brug. Varmen fra strygejernet og kroppen får nemlig viskosen til at give sig.

Husk, at det altid er en god idé at vaske og stryge sit tøj på vrangen, så du bevarer de smukke overflader. 

Tøv ikke med at købe den skønne viskosestyle, du ønsker dig. Følg blot vaskeanvisningerne og pas godt på stylen, så har du den i din garderobe længe.

POLYESTER

Fordelene ved polyester er, at det er slidstærkt og rigtig nemt at have med at gøre i forbindelse med vask; det tørrer hurtigt og skal sædvanligvis ikke stryges. Derfor er polyester ideel at have med i kufferten, da det ikke krøller på samme måde som andre materialer. 
Polyester er ikke et naturmateriale. Dette kan gøre det elektrisk, og vi anbefaler derfor at vaske polyester med skyllemiddel for at undgå dette. 
Selvom polyester er slidstærkt, så skal du stadig være forsigtig med tynde konstruktioner, som for eksempel silkeefterligninger. De skal nemlig stadig vaskes forsigtigt, for at undgå at sømmene skrider. 

Følg altid vaskeanvisningerne på dit tøj.

SILKE

Silke er et meget fint materiale, så når det skal vaskes i maskine anbefaler vi, at man benytter sig af silkeprogrammer og tilpasset centrifugering. Derudover anbefales det, at bruge vaskemiddel til silke/uld. For at passe ekstra godt på det fine materiale, kan man i stedet dampe det, så det retter sig ud og bliver friskt. Du kan enten bruge en tøjdamper eller en vaskemaskine med indbygget damp. 

VÆR OPMÆRKSOM PÅ DETALJERNE PÅ DIT TØJ

Det er altid en god idé at behandle styles med lynlåse, knapper, nitter eller lignende med forsigtighed, og vi anbefaler derfor, at du altid vasker det med vrangen ud ad. Derudover er det også en god idé at sørge for, at lynlåse i tøjet er lynet, så man undgår at ødelægge tøjet, selve lynlåsen eller vaskemaskinen.